Bijwerkingen

2011-12-07-Bijwerkingen

 

Hoe ga je om met de bijwerkingen van ziekte in je hoofd en in je dagelijkse leven?

Seroxat cipramil progesteron hormoonspuiten tramadol imuran temazepam prednison entocord fentanyl morfine spiraal progestiva lactulose pentasa salofalk oxynorm efexor ritalin beclometason-mesalazine-klysma omeprazol lorazepam movicolon … en klei.
‘ Ze moet dagelijks een zakje kleipoeder nemen, dat helpt tegen de buikpijn’, zei de dorpsdokter tegen mijn moeder. In mijn beleving lijkt hij op Dr Snuggles uit het prentenboek. Een wat bol hoofd met een rond brilletje en grijs haar dat alleen aan de zijkanten te zien is. Ik ben hier ongeveer zes jaar. De kleipoeder krijg ik niet weg. De smaak is erg vies en het lijkt ook op klei. Oplossen in water geeft nog meer problemen. Ik kan me niet herinneren of de klei heeft geholpen. Vooral de veldslag van het innemen van de kleipoeder kan ik me nog heel goed te herinneren. Dit is waarschijnlijk mijn eerste bewuste ervaring met medicatie in behandeling van fysieke klachten die geen duidelijke diagnose omvat.
Ik ben inmiddels 35 jaar verder en ik heb nog steeds buikpijn. Het verschil is nu dat de dokters wel weten wat er in mijn buik afspeelt ( Endometriose en de ziekte van Crohn). Het lastige blijft naar mijn mening, dat de kwalen zich niet alleen in mijn buikstreek bezighouden, maar het ook heel druk hebben in mijn huis, bij mijn vrienden en flink tekeergaan in mijn relatie. Het begeeft zich ook in de sportwereld. Nooit geweten dat kwalen dol zijn op sport.
Menigeen die wordt lastig gevallen door kwalen die zich bevinden in gebieden zowel in en buiten het lichaam als de behandelkamer, kan wat hebben aan deze verhalen. Dit gaat over de bijwerkingen van ziek zijn. Zowel de fysieke als praktische bijwerkingen die horen bij het leven van een chronisch zieke zal ik beschrijven vanuit mijn belevingswereld. Het gaat dus niet over specifieke ziekten, wel over de bijwerkingen waar je tegen aan loopt.

 

survivel gids (zie tips)