Erbij (werking)

Volgens wikipedia is een bijwerking een effect die niet bedoeld of gewenst is bij het gebruik van bepaalde medicatie. Helaas is het ook nog zo dat die bij-effecten vaak geen pretje zijn. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn of misselijkheid bijvoorbeeld.

images (1)Als je bijsluiter van paracetamol leest, schiet je al gelijk in de weerstand. En dan hebben we het over een middel dat iedereen wel gebruikt bij hoofdpijn of koorts.

Als je veel klachten hebt van je chronische ziekte, krijg je vaak medicatie, soms meerdere tegelijk. Soms omdat meerdere soorten medicatie werken op verschillende klachten, soms om de bijwerkingen van het ene pilletje op te vangen. En weer een ander om te kunnen slapen ;)Zo heb ik tijdens een opvlamming van de ziekte van Crohn met regelmaat een stootkuur Entocort (mildere variant van prednison) moeten slikken. bitch Dit middel werkt rap tegen de ontsteking. Het houd je ook wakker. Daarnaast werd ik er gejaagd van en nerveus. Dit kwam tot uiting in de vorm van een bitch. En dat stond niet in de bijsluiter 😉

Momenteel gebruik ik als medicatie remicade (gruwel bijwerkingen lijst) om de Crohn de mond te snoeren. Het is een heftig goedje dat je immuunsysteem onderdrukt. Het heeft me in de afgelopen maanden veel pret en vrijheid gebracht. Dat is een enorm luxe 😉 Ik kon zowel studeren, sporten, boodschappen doen en naar de bioscoop op een dag! Normaal is dat hooguit 2 van de 4 en dat is dan al vermoeiend. En ditmaal geen bitch die erbij kwam, geen -ik-eet-niet- effect en ik ben zen op de schaal van nervositeit. Zelfs de bijwerkingen leken mee te vallen. Ik had wel na precies 9 dagen een emotionele dip waarin ik 3 dagen moest huilen en turbo-depri was. Dat vond ik te doen, zeker tegenover de winst die het me bracht.

Helaas is er onlangs een -extra bijwerkingen- pret-pakket bezorgd. Op 19 februari heb ik mijn 4e infuus Remicade gehad en sindsdien gaat het eem wat minder hip. Eerst werd ik erg moe en niet lekker. Dat koppelde ik aan de week ervoor omdat er toen toch weer ontsteking in de darm actief was. De 3 dagen dip na 9 dagen, is me ontnomen (:)) maar nu ben ik ontwricht door mijn gewrichten en spieren. Mijn handen zwellen op, mijn polsen doen erg zeer, mijn rechter knie en heup lijken ontstoken en mijn linkervoet is dik en rood. Ik heb het gevoel dat de zenuwen van de spieren in mijn armen en benen onder mijn huid liggen. Af en toe zak ik door mijn benen en er is al veel op de vloer gevallen. Zoals de kattensnoepjes 😉 Ik verbaas me erover dat een boterham smeren zo pijnlijk kan zijn of om even wat op te schrijven haast niet lukt door de stijfheid in mijn vingers. Nog nooit heb ik in deze mate problemen met gewrichten gehad. Afgelopen nacht kon ik niet slapen door de scherpe pijn in mijn heup en knie. Dit is best eng. Zeker omdat ik niet weet hoe lang het duurt, of het erger wordt en de vraag waardoor het is ontstaan. Het lijkt te komen door de Remicade. Als bijwerking of dat mijn lichaam anti stoffen aanmaakt tegen het medicijn. Dit wordt nu onderzocht in het bloed.

Na meerdere belletjes naar het ziekenhuis heb ik er extra pilletjes bij, tegen de gewrichtspijn. Weer een nieuw medicijn om de bijwerking te hanteren. Deze pilletjes helpen een beetje tegen de zwelling maar vragen tegelijkertijd weer om een anti kots pilletje want ik word er misselijk van. Hierdoor eet ik weer minder en ben ik 2.5 kilo afgevallen in een paar dagen. Zo zie je maar weer; chronisch ziek zijn vraagt om chronisch veel tijd en flexibiliteit.bijwerking

En waarom zit er nou nooit een keer een leuke bijwerking bij? Wat gaaf zou het zijn als er pillen zouden bestaan met bijwerkingen als: lekker blij, chronisch optimisme, ‘heeft geen bijwerking’ , IQ stijging met 20 punten, toename spiermassa en overdosis humor. Als u deze bijwerkingen heeft hoeft u uw arts NIET te bellen 😉

5 gedachten over “Erbij (werking)

 1. Daan schreef:

  De bijwerkingen van entocort herken ik, nouja ik word er ook nerveus en gejaagd van. Slapen gaat wel.
  Remicade ben ik sinds een jaar gestopt (na 4 jaar) om over te gaan op Stelera, beide werken ~80% maar lijken langzaam af te nemen in werking. De vermoeidheid ken herken ik ook.

  Ik ben van plan binnenkort iets nieuws proberen wat nog niet op de Nederlandse markt is. Vrij spannend haha

  Mooi stuk en sterkte!

 2. Merel schreef:

  Prachtig stuk Mo. Leest heerlijk weg, terwijl het onderwerp en het copen toch vrij zwaar is. Het lukt je toch maar weer mooi om positief het leven aan te vallen.
  Heb je al een mooie pillenbakje, waarin je je dagvoorraad kunt stoppen, of is vergeetachtigheid (nog) geen bijwerking.
  We komen er wel, als vuurvliegjes in het donker door de cocktails….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.