Survival gids

survive 2SURVIVALLEN

Als chronisch zieke ben je veel aan het survivallen. Ik denk dat vele zieken zich hierin zullen herkennen, aangezien de meeste energie wordt gebruikt voor het fysieke herstel. De meest basale toestanden staan voorop; eten ( en niet kotsen), voorkomen dat je niet ellendiger wordt ( kalm an) en de mentale belasting zo laag mogelijk houden ( dr phill niveau). Daarnaast ervoor zorgen dat je (voldoende) slaapt en alle voorgaande zaken blijft volhouden. Kortom, het is en blijft een veldslag, helemaal op slechte dagen. Volgens Stichting Korrelatie zijn veel genoemde fysieke, psychologische en sociale consequenties van een chronische ziekte:

Pijn en vermoeidheid
Veel en langdurige medische behandelingen
Afhankelijkheid van derden voor de persoonlijke verzorging
Veranderde relaties met partner, vrienden, collega’s
Problemen op/met het werk
Onzekerheid over de toekomst, bij moeten stellen van toekomstplannen
Minder deel kunnen nemen aan de maatschappij; geïsoleerd raken
Onbegrip van de omgeving.

Je herkent er vast wel een paar, ik wel. De survival tips hebben ook met deze gevolgen te maken, zoals tip 1 en 4 kunnen je helpen om te gaan met pijn en vermoeidheid.
Het is soms echt gruwelijk moeilijk om na dagen of weken van ziekte en vermoeidheid de kop der veur te houden en lekker creatief met je dag om te gaan.  De dag vliegt je aan, je weet even niet meer waar het te zoeken.. Dan heb je zin om de dag uit te kotsen, of met de dekens over het hoofd undercover te gaan. Dat is soms ook helemaal geen slecht plan. Als je dat wat oplevert tenminste. ziek voelenMijn survival tips zijn misschien niet helemaal geschikt voor jou, maar wie weet kun je er een eigen draai aan geven.

Het idee achter deze site is dat ik probeer mijn survival tips over te brengen. Dit lijken soms voorspelbare en knoert saaie tips en ideeën; het werkt voor mij wel. En na 20 jaar flink ziek zijn met alle ingrediënten van dien, weet ik welke tip wanneer zinvol, gezellig of prettig is en welke slopend en averechts werken. Natuurlijk is het zo dat iedereen anders is en zelf foefjes verzint om te overleven met een brak lijf. Ik weet het zeker niet beter, ik weet alleen wel veel inmiddels 😉 wie weet heb je er wat aan 🙂

Deze survival tips worden in verschillende stukken benoemd. Hierin ga ik links plaatsten naar deze pagina en andersom 😉 De link herken je aan dit symbooltje: survivel gids

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.