Positieve psychologie

Momenteel volg ik de master Klinische Psychologie bij de Open Universiteit. Een erg leuke studie. En nu ga ik beginnen met het vak Positieve Psychologie. Helemaal mijn ding, althans dat hoop ik. Dit is een wat nieuwere richting binnen de psychologie.  Het richt zich op het welbevinden en het optimaal functioneren. Ik weet nu dat er drie soorten van welbevinden worden omschreven; emotioneel welbevinden, psychologisch welbevinden en sociaal welbevinden. Het fijne weet ik er nog niet van, ik ben pas op bladzijde 19 😉positief denken

Het mooie van positieve psychologie vind ik, dat het stelt dat geestelijke gezondheid meer is dan de afwezigheid van klachten en stoornissen. Het gaat dus ook om de aanwezigheid van wat wel goed gaat, waar je kracht ligt en hoe dat helpend kan zijn in moeilijkere tijden. Traditionele psychologie is daarentegen gericht op disfunctioneren, stoornissen en wat er juist niet goed gaat. De grondleggers van positieve psychologie zijn Seligman en Csiskzentmihaly (wat een naam, hoe spreek je dat uit?)
Positieve psychologie klinkt wel lekker blij, vind ik 🙂 En ik geloof in de kracht van optimisme en alles eruit halen wat er in zit, binnen de mogelijkheden die je hebt. Toevallig is dat weer het doel en thema van deze website. Hoe kunnen we met wat gebreken, obstakels en mindfokkers toch een beetje hip, tevree en flexibel leven leiden? Moet kunnen zeg ik;)

Als ik meer heb geleerd over dit boeiende vak zal ik een uitgebreider stuk plaatsten onder het thema Mind!

Hieronder een leuke video met uitleg over wat positieve psychologie is:

handboek positieve psychologie

dit is mijn bron

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.