Verbinding & verf-kat


Misschien herken je het wel; je bent op een feestje of een bijeenkomst en je voelt je ‘anders’. Zo’n gevoel dat je er niet bij hoort, er niet bij past en je je ergens buitengesloten voelt. Ken je dat?

Ik herken het wel en met regelmaat als ik eerlijk ben. Mijn vermoeden was dat het vooral te maken had dat ik ook anders ben, helemaal in vergelijking met mijn leeftijdsgenoten. Zo werk ik niet, bezit weinig geld, woon ik alleen, ben vaak ziek en heb mijn studie nog niet afgerond. En ik ben met regelmaat ziek, goed ziek. De meeste mensen om mij heen daarentegen, wonen samen, hebben een of meerdere kinderen, werken en zijn af en toe ziek van de rondgaande virussen. Huwelijk is kennelijk niet populair in mijn vriendenkring  😛  

Wat maakt nou dat ik soms zo’n rotgevoel heb als ik met mijn vrienden of leeftijdsgenoten ben? Zo’n drukkend gevoel op de borst en een wat dichte keel wat samengaat met een gevoel van eenzaamheid. Gedachten als; ‘iedereen gaat verder’ en ‘Is dit het nou?’ spoken dan door mijn hoofd. Hierdoor ga ik me wat afstandelijker gedragen en sluit ik me af. Vervolgens ga ik me, door mijn gedrag, nog meer alleen voelen en ga ik steeds meer op zien tegen bepaalde bijeenkomsten. Helemaal op dagen dat ik me minder voel, want dan voel ik me versterkt ‘anders’. 

Op een gegeven moment vroeg ik me af of het wel klopte dat ik me eenzaam voelde op de momenten dat ik me anders voelde. Misschien plaats ik mezelf wel op een ‘ ik ben anders’ plek! Want hoe anders ben ik nou eigenlijk? Want ben ik niet net als mijn vrienden onzeker, blij, somber, tevree, verliefd, alleen, nieuwsgierig, gelukkig, ziek, (eigen)wijs, slim en neuzig? Hoe we dag doorbrengen en met wie, zegt toch niks over ‘anders zijn’?

Waar gaat het dan wel over?? Het gaat kennelijk niet over eenzaam zijn, het gaat over VERBINDING!! Dit is voor mij een geniaal inzicht want het helpt me verder. Door op de momenten dat ik me buitengesloten, anders of niet gezien of wat ook voel, probeer ik mezelf eraan te herinneren dat ik me op dat moment niet verbonden voel. Dat maakt op dat moment alleen al dat ik me iets prettiger voel en hierdoor de situatie wat meer binnenlaat, in plaats van meer uit de situatie te stappen. Ik zal het uitleggen met een voorbeeld.

Zo had ik laatst een workshop schilderen, samen met mijn partner. We gingen samen heen en we hadden beide eeuwen niet geschilderd. De groep waarmee we gingen schilderen bestond al langer. We hadden er zin in. De docent legde ons uit hoe te beginnen en liet ons een plaatje uitzoeken om na te schilderen. Ik koos een kat. De eerste instructies kon ik nog wel volgen en ik begon maar gewoon. Mijn eerste ‘ik ben eenzaam-moment’ was toen iedereen lekker bezig was, mijn partner met potlood keurig de instructies van de docent opvolgde en ik de klodders verf al over mijn papier had laten lopen en ik totaal niet begreep hoe verder. Dapper vroeg ik de docent ‘wat nu?’ Hij ging met mijn eerste strepen verf op een afstand staan zodat ik kon kijken of het ergens op leek. Met wat humor probeerde ik mijn gezicht te redden. Het groepje keek mee; ‘Ja hoor, ik zie er wel een kat in’. Met nog wat instructies van de docent ging ik verder en ebde dat rot gevoel wat weg. Mijn partner was inmiddels ook met verf begonnen en kreeg al een redelijke kopie op het papier terwijl ik weer vastliep. Balend dat ik een kat had gekozen met 300 strepen  😯  En toen, op dat moment klapte het eenzame gevoel erin. Dichte keel en gedachten als; ik ben anders, ik pas hier niet etc. Ik werd me er even heel bewust van en besloot even een momentje te nemen door om me heen te kijken en eraan te denken dat IK geen verbinding voelde.
MAAR was dit wel waar? Totaal ONWAAR! Door mijn focus op de overeenkomsten te leggen en mezelf naar het hier en nu te fluiten was ik er weer en voelde ik me weer onderdeel van het geheel, namelijk: een schilder-groepje. Dit was wel een eye-opener. Door nog meer vragen te stellen aan de docent en de complimenten van de medecursisten binnen te laten komen, voelde ik me een schilder-in-ontwikkeling en was ik onderdeel van het geheel, een vorm van flow-verbondenheid 💡

En ben ik in bezit van een ‘soort-look-alike’-kat  😛  Het definitieve eindproduct deel ik liever niet, ik had hier moeten stoppen  😛 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.