Workshop Chronisch Flexibel

Een paar maanden geleden ben ik gevraagd om een workshop te geven over mijn site. Dit was in het kader van de jaardag 2018 van het Connectief Anders Actieven, onderdeel van het Christelijk Nationaal Verbond (CNV). Het thema van deze dag was Hoe maak jij het verschil? 

 

Dit is het stukje waarmee mijn workshop werd aangekondigd in de uitnodiging zoals die werd verspreid onder de CNV leden. 

Na een gesprek met een van de organisatoren had ik al wel een plan in mijn hoofd hoe ik de workshop zou willen geven. Ik wist meteen dat de survivaltips een leidraad zouden vormen op basis van wat theorie over de positieve psychologie. Superleuk om over te brainstormen en vorm te geven aan iets wat mij zo eigen is. Ik bedoel om het chronisch flexibel zijn uit te leggen aan anderen is voor mij even zoeken omdat het iets is wat ik doe en soort van ben. Om dat om te zetten naar een workshop vergt enige vertaling  😉  Zeker omdat het mijn 1e workshop ooit zou worden! 

Goed voorbereid ging ik naar de locatie waar de jaardag plaatsvond, met laptop, prints met de oefeningen die ik zou gaan uitdelen. Enthousiast, met een goed humeur en een flinke dosis optimisme meldde ik me bij de begeleiding. Terwijl ik naar mijn lokaal werd begeleid zag ik vol trots een papier hangen, hoe cool is dat?!  😎 

Vervolgens heb ik mijn laptop aangesloten op de beamer, pen en papier neergelegd, in de hoop dat mensen iets zouden opschrijven van de dingen die ik zou gaan vertellen 😉  Ik wist dat de workshop goed bezet was, beide rondes hadden zich 20 mensen aangemeld. Dat voelde al als een compliment en gaf me vertrouwen omdat mensen weten waar ze zich voor aan hadden gemeld en kennelijk het boeiend genoeg leek. Ik merkte ook aan mezelf dat ik niet nerveus was, gezonde zin-in zenuwen. 
De eerste ronde van de workshop ging goed alleen kwam ik wat tijd tekort. Ik ging te langzaam waardoor ik te weinig tijd aan de survivaltips kon geven. Maar ik heb wel mijn manier van denken en handelen, chronisch flexibel omgaan met dingen, kunnen overbrengen denk ik. Ook de oefeningen gingen wel goed. En ze luisterden ook nog naar mij  😀  Ik  voelde me trots toen ik wat uittekende op het bord en ik zag dat mensen dat overschreven. Mooi om te zien dat de groep je opdrachtjes leuk vinden om te doen en dit enthousiast met elkaar deelden. Voor mezelf zeker leerzaam om te ontdekken wat ik nog duidelijker kan uitleggen op mijn website. 

Na een zeer korte pauze kwam de tweede groep binnen en ik begon weer opnieuw. Deze groep was erg actief en enthousiast waardoor de energie los kwam. Ik besloot het programma iets te versnellen zodat ik dit keer wel goed en uitgebreid de survivaltips kon bespreken. Echt cool als mensen je verhaal volgen, begrijpen en wat mee willen doen. Ik heb me tijdens de opdrachtjes tussen de deelnemers gemengd en merkte daardoor ook weer dat ik nog specifieker kan zijn qua survivaltips. Zo was het de bedoeling om voor de volgende dag een paar leuke, kleine &neuzige activiteiten op te schrijven die je graag wil doen; zie tip 8 en tip 15. 
Een aantal deelnemers hadden een activiteit opgeschreven als bijvoorbeeld fietsen of een creatieve hobby. Heel leuk alleen dat is wel heel groot en niet specifiek. Wil je een paar kleine leuke dingen doen op een dag die haalbaar zijn binnen jouw mogelijkheden, dan is het zinvol om het zo specifiek mogelijk te maken. Dus een voorbeeld bij het fietsen kan zijn; op en neer naar de markt fietsen of een half uur fietsen. Helemaal mooi als je erbij kan zetten wanneer je dit gaat doen. Het doel is dat je wat vaker iets leuks kleins doet waardoor je blijer wordt en meer voldoening uit je dag krijgt. En het helpt enorm als je een stapel van activiteiten hebt die je flink kan opsplitsen in deeltjes of in deeltjes die er mee te maken hebben. Ik zal een voorbeeld geven:

Fotografie; i love it! Alleen ik kan niet altijd met mijn camera erop uit om foto’s te maken. Dus als ik fotografie in heel veel stukjes wil opdelen kan dat in bijvoorbeeld in tijd; max 15 minuten fotograferen, of klein cameraatje mee als ik een blokje om ga. Fotografie kan ook bestaan uit foto’s kijken online, op youtube filmpjes bekijken over fotografie. Ik kan ook foto’s gaan uitzoeken en ordenen op mijn laptop, hoewel dit te optimistisch is want ik ben erg chaotisch, haha. Ik kan mooie foto’s uitzoeken om te laten afdrukken. Foto’s inplakken of foto’s bewerken zijn ook delen die te maken hebben met fotografie. 

Leuke activiteit
Misschien kun je zelf eens van een hobby of activiteit, die je super leuk vindt om te doen maar waar je weinig aan toe komt, alle deeltjes opschrijven die bij de activiteit horen zoals ik hierboven heb omschreven. Klinkt neuzig maar ik denk dat het echt helpt. Hierdoor ben je meer en vaker bezig met wat je echt leuk vindt! Een ander voordeel is dat op momenten dat je nergens zin in hebt, je makkelijker iets kleins kan oppakken omdat je weet dat je het leuk vindt. En je niet hoeft na te denken welk deel je kan doen. Gewoon een kiezen en gaan. 

Het was een bijzondere en mooie dag. Ik heb positieve feedback gekregen en complimenten over hoe ik de workshop gaf en dan vooral dat ik het als mezelf gaf en natuurlijk overkwam. Misschien wat druk en beweeglijk  😉  Een aantal deelnemers gaven aan dat ze veel aan mijn tips hadden gehad. De mooiste vraag die gesteld werd was toch wel de vraag: ‘Wat betekend neuzig?’ google Ik gebruik dat woord erg vaak en ik twijfelde ook of het wel een Nederlands woord was aangezien niemand het woord kende. Ik gebruik het woord vooral bij kleine activiteiten, meer als klein kneuterig/ gezellig. Maar ik heb het net opgezocht en geeft 1 hit: het is neuzig weer. Waarmee bedoeld wordt dat het koud weer is waarbij je last van je neus krijgt en vaak je neus moet snuiten. hahaha geweldig toch?? De context waarin ik ‘neuzig’ gebruik is wel een stuk gezelliger  😉 

(Innerlijke) rijkdom
Al met al heeft het geven van deze workshop me veel gegeven maar vooral ook veel laten inzien. Zoals het feit dat ik een paar maanden geleden had toegezegd deze workshop te geven en erop vertrouwde dat mijn lijf het zou gaan volhouden. Daarnaast dat ik wel weet van mezelf dat ik goed in staat ben iets te presenteren of iets over te brengen en dat dit nu weer is gebleken. Daarnaast ben ik heel erg bij mezelf gebleven.
Een van de mooiste dingen die het me heeft gebracht is denk ik het feit dat ik een workshop mocht geven over chronisch flexibel. Het is een enorm compliment om gevraagd te worden en daadwerkelijk ook iets voor anderen te kunnen betekenen. Dat wat ik heb ontdekt in alle jaren van ziek zijn, in een soort van handleiding in het chronisch flexibel zijn om te zetten. Dit met gebruik van mijn survival tips en de positieve psychologie kan overdragen en dat het ook nog aankomt bij deelnemers,  is voor mij een groot rijkdom. Dit geeft mij weer een boost om verder te gaan met de site en om mensen te helpen die worstelen met ziek zijn en/of moeite hebben een draai aan de dag of hun leven te geven. Dit wil ik wel vaker doen 🙂 

En ik weet zeker dat in elk geval een iemand mijn boodschap heeft begrepen want toen ik diegene vroeg wat ze de volgende dag voor leuks ging doen zei ze: ik ga een mooie cd opzetten en deze beluisteren  🙂  En dat raakte me. Mooie dag . 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.